Att hålla på med e-sport kanske låter som något ur en film eller science fiction-roman, men detta är faktiskt något som många personer, både unga och äldre, sysslar med idag. Det går dessutom att vinna en hel del pengar om man är en duktig spelare och även om det kan låta ganska enkelt, så kräver denna aktivitet faktiskt en hel del träning och fokus. Du måste hålla dig i form fysiskt samtidigt som din koncentrationsförmåga måste vara på topp och man kan dessutom inte syssla med e-sports på högsta nivå alldeles för länge, eftersom att det blir svårare desto äldre man blir.

E-sports är en som hobby kan alla ha, men om man vill nå den absoluta toppen och spela med en stor skara publik som vill se dig prestera. För att nå toppen behöver du träna både hårt och länge. För vissa är det alltså inte en hobby utan en livsstil som man får en inkomst ifrån. E-sports innefattar data- och TV-spel och man kan bli en professionell spelare. Det finns flera roliga spel inom kategorin men de populäraste är Starcraft, Overwatch och League of Legends. De två sistnämnda är lagbaserade spel där du ingår i ett lag av fem spelare som möter andra lag. 

Vikten av kommunikation i e-sports 

När man håller på med e-sports så är det viktigt att man kommunicerar väl med sina medspelare. Detta eftersom många förmågor som karaktärerna har i spelen hjälper andra spelare att lyckas med sina egna attacker. Om en spelare lyckas att sakta ned eller få en annan spelare att stanna upp, så kan resterande lag sedan attackera tillsammans för att åstadkomma så mycket skada som möjligt. Alla de olika karaktärerna som man spelar med har även unika egenskaper och vissa har mycket liv medan andra har mindre, så man måste samarbeta för att nå de gemensamma målen i spelet och för att vinna. 

E-sports – särskilt populärt bland unga 

Många ungdomar idag drömmer om att någon dag få spela på den allra högsta nivån och eftersom det gäller att man har en väldigt hög reaktionsförmåga, så är det svårt att hänga kvar på toppen i flera år. Detta beror helt enkelt på att din förmåga att reagera fördröjs sakta men säkert desto äldre du blir, så om du vill lyckas så måste du börja träna när du är väldigt ung. Idag spelar många ungdomar flera timmar om dagen för att förbättra sin spelstil. Många gånger kan man lyckas att vinna genom att utmanövrera en motspelare som inte är lika van vid ett särskild bana i spelen. 

Gratisspel inom e-sports 

Spel som League of Legends är helt gratis och du kan börja spela genom att ladda ned spelet direkt ifrån deras hemsida. Du behöver inte göra några inköp, utan du kan direkt sätta igång och öva med de olika karaktärerna, dock är vissa av dem låsta innan du låser upp dem med hjälp av särskilda poäng som du får när du spelar. Om du däremot vill låsa upp vissa karaktärer direkt så kan du använda riktiga pengar för att göra det, vilket är ett sätt för spelutvecklaren att tjäna pengar på det annars kostnadsfria spelet. Du kan även använda program som Twitch för att se på när andra spelar. 

Betting på e-sports 

Numera är det inte bara du som utövar e-sports som kan tjäna pengar på det, utan även de som satsat pengar på den de tror ska vinna tävlingen kan tjäna en extra slant. Betting på e-sports är faktiskt något som är väldigt aktuellt och du hittar denna möjlighet på de allra flesta bettingsajter där ute. Du kan till exempel betta på e-sports så som CSGO, Leauge of Legends, Dota och Starcraft. Dock är det just CSGO (Counter Strike Global Offensive) som är den mest populära e-sporten att satsa pengar på, främst eftersom just detta spel även är det allra största. 

Att betta på e-sports fungerar på exakt samma sätt som att betta på riktig sport. Man väljer helt enkelt att satsa pengar på det lag eller den spelare som man tror ska vinna tävlingen. Är oddsen höga blir utdelningen stor men sannolikheten att det inträffar är låg och tvärtom med låga odds. Om du till exempel satsar pengar på ett lag som nästan ingen tror ska vinna och det slutar med att laget tar hem segern ändå, så kommer du att vinna en hel del pengar (beroende på hur mycket du satsat såklart). Du placerar enkelt dina bets via din dator eller på språng via din mobil eller surfplatta. 

Sammanfattning  

Att syssla med e-sports är både roligt och underhållande och om du lyckas hitta personer som du spelar väldigt väl med, så kan du både hitta vänner för livet samtidigt som du hittar ett vinnande lag att spela i. Det gäller att samarbeta så bra som möjligt för att komma långt, även om det är viktigt att du själv finputsar på din egen spelförmåga. Spela enbart för nöjes skull, träna och bli ett proffs eller håll dig på utkanten av tävlingarna och betta på e-sports istället. Det finns något som passar de flesta som är intresserade av e-sports helt enkelt!